Willem Alexander grijpt de macht

Nico Machiavelli schreef dat een vorst beter door de bevolking gesteund kon worden dan door de adel *. Het volk is met meer, dus dat wint. En adel en het volk staan elkaar toch maar naar het leven. Dan is een absolute monarchie handig. Praktisch mens, die Machiavelli. De adel van toen kun je vergelijken met de bestuurlijke elite van nu. Dat voortdurende gedoe tussen Tweede Kamer, de bestuurlijke elite, en de bevolking vraagt om een oplossing. Referenda helpen niet, een absolute monarchie wel. Laten we het eens proberen, alle macht bij Willem Alexander. Maar hij mag geen dictator worden. De kenmerken van dictators zijn: klein van stuk en vechtersbazen op het schoolplein. Ze adoreren hun moeder en omgekeerd, op een nogal ziekelijke manier. Hun vader is een mishandelende vader of vroeg verdwenen. Als kind zijn ze slim met een uitstekend geheugen en veel zelfvertrouwen. Het zijn allemaal boekenwurmen. ** Willem Alexander voldoet niet aan dit profiel. Erdogan

van Turkije wel. Hij is kleiner dan Willem Alexander en de rest klopt ook. Erdogan heeft al drie fasen van het dictatorschap doorlopen. Zelfvertrouwen werd hoogmoed en dat werd grootheidswaan.  Hij gaat vast oorlog voeren, als grootste macht in dat onrustige gebied. In een ander boek uit 2009 wordt voorspeld wanneer die oorlogen komen. *** De oorlog in de Oekraïne en de Krim in 2015 zijn alvast correct voorspeld in dat indrukwekkende boek. De economische neergang van China is ook juist voorspeld. Tussen 2020 en 2030 komt er oorlog in Polen en de Baltische Republieken tegen Rusland, en tussen Turkije en Rusland. Poetin van Rusland is ook een dictator, want klein, vechtersbaas, kleffe moederrelatie en een lezer. De dictators Erdogan en Poetin zijn er klaar voor vanaf 2020. Ze zijn niet te stoppen, want beiden hebben tegen die tijd grootheidswaanzin, het 4e dictatorstadium.

Nederland wordt niet besproken in dat boek. Dat komt omdat we Willem Alexander hebben, tegen die tijd als absoluut monarch. Hij is geen dictator. Dat kan ook niet als je Maxima en Amalia een beetje kent. Willem houdt ons neutraal, met een opbloeiende economie door die oorlogen verderop. Ik zou zeggen, alle macht aan Willem-Alexander, De Praktische Koning. Schaf de democratie maar af.

  • Niccolo Machiavelli (1460-1527). De heerser (1515). Librero, 2007
  • Frank Schaper. Het dictatorvirus, Scriptum, 2015
  • George Friedman. The next 100 years – a forcast fort he 21st century. Anchor Books, 2009