Oorpijn

Oorpijn door een middenoorontsteking is een van de naarste pijnen. Daar zijn alle kinderen het over eens. Oorpijn gaat vaak op de klok. Heel raar is dat. Kinderen met een middenoorontsteking krijgen vaak oorpijn rond 4 uur ’s middags, brullen de hele avond en vanaf 4 uur ’s nachts hoor je ze niet meer. Dan kunnen de ouders eindelijk gaan slapen.

 

Oorpijn is zo hevig, omdat het een infectie is in het middenoor, achter het trommelvlies. De druk van die ontsteking kan geen kant uit. De pus staat onder spanning en dat voel je. Vandaar dat we vroeger dachten dat doorprikken van het trommelvlies de pijn wel moest verlichten. Een abces snij je ook in om de pus er uit te laten stromen. Dus moet je dat ook doen met de pus in dat middenoor, dat kleine kamertje achter het trommelvlies. Daar kwamen huisartsen en KNO-artsen hun bed voor uit. Alleen Nederlandse dokters dachten dat.

In andere landen ver­klaarden ze ons voor gek. Daar gaven ze antibiotica want het was toch een vieze infectie, met bacteriën. Maar dat vonden Nederlandse dokters weer onlogisch. We redeneerden dat een antibioticum via de bloedvaten in weefsels komt, maar natuurlijk niet midden in het middenoor. In pus lopen geen bloedvaten.

Later bleek dat beide aanpakken overbodig waren. Nu doen we voornamelijk niets aan midden­oor­ontsteking, in alle landen, maar wel pas na een serie goede studies, door Nederlanders uitgevoerd.

Oorontsteking gaat meestal vanzelf over, meestal. Want soms is wel een antibioticum nodig, als het niet na 1 tot 3 dagen over gaat.

We hebben vroeger teveel kinderen bang gemaakt met dat door­prikken, omdat we niet beter wisten. Maar we zijn nog steeds het land waar het minste antibiotica voorgeschreven wordt. En we hebben aangetoond dat dat goed is. Toch iets om trots op de zijn, dat gezonde verstand van Nederlanders.