Seks en migraine

Seks verlicht een migraineaanval bij een kwart van de migraine mensen. Bij 10% verdwijnt de aanval helemaal, bij nog eens 30% wordt het minder. Dit geldt voor mannen en voor vrouwen, voor masturberen en voor samen seks. Sommigen vertelden dat het moment tijdens de aanval uitmaakte voor het effect. Overigens werd de migraine bij 15% erger van seks.

 Voor mensen met cluster hoofdpijn geldt iets dergelijks. Van hen vertelde 30% dat seks hielp en 50% dat de cluster hoofdpijn er erger van werd. De vragenlijst was heel voorzichtig opgesteld. Seks was omschreven als elke gezamenlijke of individuele activiteit die bedoeld was om een orgasme te bereiken of iets wat daar op lijkt. Daarom is niet duidelijk of het echt wel het orgasme is wat het doet. Misschien is een knuffel wel genoeg. Misschien is een fantasie wel genoeg.

Seks kan dus een goedkoop hoofdpijnmedicijn zijn, tenminste, als je het gewoon thuis doet. Vanaf nu is de bedopmerking “Schat, ik heb hoofdpijn” een verwarrende opmerking voor de partner. Wel moet ik nog bedenken welke tekst ik gebruik om een beschaafd advies te geven. Zo’n adviesgesprek lijkt me veel leuker dan ernstige opmerkingen over afvallen, regelmaat en sla eten. Het vak wordt steeds leuker.