Migraine en denken

Sommige mensen met migraine hebben tijdens de aanval een overgevoelige huid. Aanraken doet al pijn, haren kammen doet zeer.  Dat kan het halve hoofd zijn of je hele lichaam. Allodynie heet dat. Allodynie gaat samen met het ervaren van meer prikkels die de aanval kunnen opwekken, de migraine triggers, zo blijkt  (*). Een theorie is dit te zien als een subtype van migraine. Sommige mensen met migraine hebben deze twee migraine symptomen, anderen niet. Mijn theorie is dat deze speciale mensen met migraine iets gemeenschappelijks hebben. Misschien zijn het wel introspectieve denkers. Misschien zijn het wanhopige zoekers naar wat er in hun hoofd gebeurt.

Ze zijn inwendig voortdurend bezig te voelen, te begrijpen hoe al die migrainesymptomen samenhangen, elkaar oproepen, erger worden. Ze zoeken ze naar iets wat de ellende minder maakt, voorkomt misschien. Daarbij ontwikkelen ze hele redeneringen over oorzaken en aanpak, over stress, schel licht en rode wijn. Door al die inwendige aandacht wordt hun pijnsysteem zo gevoelig dat ze allodynie krijgen, pijn bij gewoon aanraken. Dan hebben ze een pijndrempel van nul. Deze groep van denkers onder de migraine patiënten zeggen steeds “Er moeten toch een verklaring zijn”. “Ik wil controle!” De mensen met gewone migraine zonder allodynie houden zich daar niet zo mee bezig. Ze zitten hun aanval uit, ze accepteren hun lot. Begrijpen, verklaren, voorkomen, ze maken zich er niet druk om. Morgen weer een dag.

Het is maar een theorie. Maar als het waar is, dan is afleren van dat wanhopige introspectieve gezoek de oplossing. Afleren van ziekmakende redeneringen lukt bij mensen met depressies en angststoornissen. Die doen in hun gedachten hetzelfde als deze groep mensen met migraine. Ook dat zijn wanhopige zoekers naar grip op hun ellende. Leer ze minder wanhopig te denken. Leer ze minder te speuren daar van binnen. Dan verdwijnt de allodynie misschien, samen met hun zo stellige opvattingen over oorzaken van hun migraine, de triggers.

Je kunt leren jezelf gezonder te denken.

Baldacci F, Vedovello M, Ulivi M, Vergallo A, Poletti M, Borelli P, Cipriani G, Nuti A, Bonuccelli U. Triggers in Allodynic and Non-Allodynic Migraineurs. Headache 2012 doi: 10.1111/head.12012.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23278553