‘U heeft hoge bloeddruk, maar medicijnen hoeft niet, medisch gezien dan”. Wat is hier medisch aan? Wie bepaalt wie behandeld moet worden en wie niet? Wie bepaalt wat erg is, U of uw dokter? Misschien heeft u meer te vertellen dan u denkt. Hoge bloeddruk betekent een risico voor hartinfarcten en beroertes. Het lijkt op te hard autorijden zonder autogordel. Vaak gaat het goed, regelmatig gebeuren er ongelukken. De geleerden onder de dokters kunnen uitrekenen hoeveel mensen er dood aan gaan. Dat kun je rustig aan ze overlaten. Ook berekenen ze hoeveel mensen een duizeling van de hogebloeddrukmedicijnen krijgen, van het keukentrapje vallen en hun nek breken. Niets is zonder risico. Maar wat is een groot risico?
Is meer dan 10% kans op een beroerte de komende tien jaar, 1% elke jaar, een eng idee? Ik denk het wel. Ik denk dat dat de gemiddelde Nederlandse opvatting is. Maar misschien bent u niet gemiddeld. Onlangs sprak ik iemand met hoge bloeddruk die volgens de geleerden maar 3% risico op een beroerte had de komende tien jaar, 0,3% per jaar. Geen medicijnen voor hoge bloeddruk dus, volgens het protocol. Maar zij wilde wel medicijnen. Zij had namelijk veel familieleden aan een beroerte verloren. Daarom wilde ze hoge bloeddruk medicijnen. Zij vond haar eigen risico veel hoger, omdat haar familie niet gemiddeld was. Een andere vrouw had al jaren een iets te hoge bloeddruk, maar wilde daar geen medicijnen voor. Want haar hele familie had hoge bloeddruk en werd 85 jaar, zonder hartinfarcten of vaatafsluitingen. Ik denk dat ze gelijk hebben, die eigenwijze dames. Het protocol is gemiddeld. Zij niet.
Naschrift 10 juli 2012: deze week stond in het Ned Tijdschrijft voor Geneeskunde een studie beschreven waaruit bleek dat met de familievoorgeschiedenis erbij een veel scherpere scheiding is te maken is tussen hoog en laag risico. Tot nu toe zit dat niet in de risicotabellen die we gebruiken. Maar het komt er dus aan.