Kamerplant

Op de ene afdeling van een verpleeghuis bepaalde de verzorging voor nieuwe bewoners hoe de kamer werd ingericht, welke plant er kwam en verzorgde ook die plant. Op de andere afdeling bepaalden de nieuwe bewoners dat zelf. Ze zorgden ook zelf voor hun plant. Al snel bleek de laatste groep gelukkiger te zijn. In dit onderzoek bleek na anderhalf jaar de sterfte in de groep zonder controle over hun omgeving 30% te zijn. De sterfte in de andere groep met controle was 15%. Zelfcontrole, je leeft er langer mee en je bent gelukkiger.

In onze Almeerse zorgcentra worden geen hekken tegen uit bed vallen gebruikt. Niemand wordt vastgebonden. Bij onrust gaat het bed laag en een matras voor het bed. Gevallen wordt er toch wel, maar nu zonder botbreuken. In één zorgcentrum kunnen dementen verdwalen, in het hele complex, niet daarbuiten. Dan kan het gebeuren dat een verdwaalde een huisartsspreekkamer binnenloopt. Bij de plannen voor verbouwing van een oud zorgcentrum wilden we dat ook. Dwalende verwarden door het hele gebouw, met een grote binnenplaats met een boom, een bankje en een ijscotent. Het zal wel niet lukken, want de gebouweigenaar wil exploitabele bakstenen, geen onrendabel geluk.

Laatst kregen we een klacht, over een oudere vrouw die dood was gegaan, door uitdroging en andere narigheid. Wij hadden haar dodelijk uitgedroogd, was de klacht. We hebben uitgelegd dat we niet aan dwangvoeding doen, niet aan dwangdrinken en niet aan dwangmedicatie. Overtuigen, aanbieden, helpen, allemaal best, maar geen dwang. Je kunt het een principe noemen. Je kunt het normaal doodgaan noemen. Ik noem het goede zorg. Ze heeft goed geleefd en is in een paar dagen goed doodgegaan. Vastgebonden met sonde en infuus had ze vermoedelijk korter en beroerder geleefd. Controle over jezelf, dat is het recept voor een goed lang leven en een goede vlotte dood. Geef je oma geen kamerplant. Neem haar mee naar de bloemist.