Dossier

In uw dossier staan aantekeningen over uw kwalen en zorgen. Landelijk is er drukte over een soort internetdossier van iedereen. De minister wil dit graag regelen, maar anderen vinden dit een vervelend idee. Het gaat over privacy. Voor ons hoeft zo’n nieuw dossier niet, want we hebben het al.

In Almere hebben we voor al die 180.000 inwoners op de huisartsenpost toegang tot de gegevens. Bij nachtelijk huisbezoek bij bijvoorbeeld een kankerpatiënt uit een andere praktijk hebben we alle gegevens bij de hand. Bij ziekenhuisopname op zaterdag krijgt de specialist een keurige verwijsbrief met alle eerdere operaties plus de medicijnenlijst. De apotheker ziet uw nierfunctie, om te zien of de medicijn dosering wel klopt. Ziek worden op zondag op vakantie op Texel: u laat gewoon uw gegevens faxen naar de dokter in Den Burgh. Niets aan de hand dus. Bovendien kan niemand anders erbij: we hebben eigen glasvezelkabels en de centrale computer staat in een betonnen bunker. U kunt zelfs uw hele dossier onzichtbaar laten maken voor anderen.

Maar controleer wel even wat er in uw dossier staat. Daar zit de kneep. Misschien staat uw vroegere drugsverslaving nog op het lijstje ‘ernstige problemen’. Of uw relatieprobleem uit de jaren tachtig. Die kunnen opduiken in verwijsbriefjes en op de huisartsenpost bij een vreemde dokter.

Als u dat onzichtbaar wilt laten wegstoppen in uw dossier, dan kan dat. Het is uw dossier. U bepaalt wat aan de voorkant staat, uw suikerziekte bijvoorbeeld. Of wat weggestopt moet worden: uw oude huwelijksproblemen. Hier is geen sprake van een medisch-ethisch probleem, het is geen politiek probleem, het is geen IT-probleem. Het is uw probleem. Het is úw privacy. Dat moet u dus goed regelen, met ons. Daar hebben we de regering niet voor nodig.