Straatmuzikanten en lesje bureaucratie

Eerst was er vergunningsplicht voor straatmuzikanten, om bedelaars te kunnen wegsturen. Gewone straatmuzikanten moesten daarom leges en KvK-inschrijving betalen. Er is een stuiptrekkend reglement met boetes. Eén artikel meldt dat de ambtenaar de muziek leuk moet vinden. Na lang aandringen van een straat­muzikant en mij is straatmuziek nu meldingplichtig geworden. Een mailtje dat hij op de Markt gaat spelen en klaar. Toch gaat dat steeds mis. Die arme handhavers op straat zijn niet bijgepraat over de nieuwe afspraken. De stadhuiscollega’s ook niet. Die hebben stiekem een meldingsformulier ontworpen. Ik mailde de straatmuzikant:

Beste straatmuzikant,

Het formulier voor melding Klein Evenement gewoon negeren. Je mailt de gemeente wanneer je waar gaat spelen. Zo was het toch afgesproken? Wel je paspoort meenemen, voor als je met valse honden en traangas van de Grote Markt afgejaagd wordt. Illegaal de cel in is slordig.

Technisch is het onverstandig dat formulier in te vullen. Want vroeg of laat zie ik de rekening in de begroting, paragraaf Handhaving Straatmuziek. Een raadslid roept dan ‘Kostendekkend, hoor!’. De wethouder knikt tevreden en regelt een tarief  ‘Melding Klein Evenement’. Dat leidt onstuitbaar tot nota’s, collegebesluiten en raadsdiscussies over deze malligheid. Over vijf jaar hebben we dan een hele fte extra nodig op de afdeling Vergunningen en Toezicht. Die VVD privatiseert de kleine evenementen en Almere City Marketing neemt het over, met 50.000 € extra budget. Het formulier invullen kost dus uiteindelijk 50.000 €. Dat wordt betaald door twee bruggetjes te slopen waaronder de Uitlaatbrug in jouw buurtje. Geen Meldingsformulier invullen, gewoon op de Grote Markt muziek maken, met je accordeon. Tegen de wijkagent zeg je ‘conform de APV gemeld onder nummer (verzin een getal)’ Dan loopt de gemeentelijke software hopeloos vast. Toch een boete? Die betaal ik als je komt spelen op de raadsvergadering als ik het agendeer. Afgesproken?