Wekkerhoofdpijn

Wekkerhoofdpijn of slaaphoofdpijn is een zeldzame hoofdpijnsoort, uit de groep van de aanvals­gewijze neuralgieën. De term neuralgieën suggereert dat er veel over bekend is. Dat is niet zo. Het is deftige onwetendheid. Mensen met slaaphoofdpijn zijn 60-plussers, wat vaker vrouwen dan mannen, die op een vaste tijd in de nacht wakker worden van een stevige kloppende pijn overal in het hoofd.

 Ze hebben geen symptomen die bij migraine passen. Ze hebben geen misselijkheid, licht- of geluid­schuw­­heid. Omdat clusterhoofdpijn ook aanvallen zijn die ’s nachts optreden kun je die er mee verwarren. Maar het is wat anders. Wekkerhoofdpijn is stipter dan clusterhoofdpijn. Clusterhoofdpijn is een veel ergere pijn, is eenzijdig en heeft andere symptomen erbij zoals een rood oog, een verstopte neus of zweten aan die ene kant. De wekkerhoofdpijn aanval duurt 15 minuten tot een half uur, een paar keer per nacht. Wat zou er gebeuren met deze hoofdpijn als je naar Australië vliegt? Krijg je hem dan overdag? Kun je de wekkerhoofdpijn ook krijgen als je overdag slaapt na je nachtdienst? Ik kan er niets verstandigs over vinden. Wekkerhoofdpijn is zo zeldzaam dat er geen goede studies te doen zijn waarin de ene aanpak met de andere wordt vergeleken. Wel worden series patiënten beschreven, hoe ze het doen met verschillende medicijnen. Het komt er op neer dat je alle medicijnen en alle combinaties kunt proberen die je maar kunt verzinnen. Maar geen één medicijn helpt fantastisch. Op één stofje na: Cafeïne. Een kop koffie om de aanval af te kappen helpt. Koffie werkt ook preventief. Koffie voor het slapen gaan voorkomt het optreden van deze hoofdpijn.

Sommige mensen liggen wakker van koffie voor het slapen gaan. Mensen met wekkerhoofdpijn kunnen eindelijk doorslapen met koffie.