Minder voorschrijven van dure triptanen voor migraine en meer goedkope is een target van de ziektekostenverzekeraar. Dat is logisch, want de prijzen van de zeven triptanen lopen van een dubbeltje (zonder patent) tot 4 euro (met patent). Alle triptanen hebben toch een gelijke werkzaamheid, toch? Dat klopt voor populaties, maar niet per persoon. Een denkfoutje dus.
De helft doet het goed op dat ene triptan. Van de andere helft reageert weer de helft op de tweede triptan, enzovoort. Wie wat nodig heeft moet je uitproberen. Misschien is dat een goedkope, misschien een dure. Schrijft een hoofdpijnneuroloog te vaak een dure voor, dan volgt strafkorting op het tarief. Voor huisartsen is een andere regel bedacht: tariefsverlaging als je te vaak meer dan 4 triptan tabletten per maand voorschrijft. Dit is de terreur van het gemiddelde. Alle migraine patiënten moeten gemiddeld zijn. Er is een ontsnapping, namelijk elk kwartaal metoprolol als profylcaticum voorschrijven, of het nu werkt of niet. Prima ingesteld op een andere betablocker of op topiramaat en toch nog 6 triptanen per maand nodig hebben, dat wordt afgestraft. Dokters die migraine zoveel mogelijk negeren zijn spekkopers. Dokters die aan 10% van migraine patiënten elke maand 30 triptanen voorschrijven ontspringen ook de dans. Want dat mag wel.
Natuurlijk wordt de soep niet zo heet gegeten. 100% volgens de spelregels hoeft nu ook weer niet, volgens de ziektekostenverzekeraar. We boffen dus. Maar het zijn wel denkfouten. Ik help ze een handje, met een advies.
-
Eerst goedkope triptanen proberen, daarna dure.
-
Niet meer dan 12 triptan tabletten/maand voorschrijven, bij minstens 90% van je patiënten.
De migrainezorg wordt er beter van. Dokter, patiënt en verzekeraar kunnen dan tevreden zijn