Het knappe van James Bond is dat hij altijd de klap met ijzeren staaf ziet aankomen, ook als de boef achter zijn rug uit de bosjes opduikt. James doet evenmin domme dingen. Veel migraine patiënten zien hun aanval niet aankomen en doen wel domme dingen. Die ijzeren staaf die James Bond vaardig ontwijkt komt in de vorm van een migraine aanval hard op hun hoofd terecht, onverwacht. Migraine komt dan dubbel hard aan. Een migraine-aanval is pittig. Maar het is te doen als je weet wanneer deze toeslaat, wat je moet doen, en wanneer het over is. Van voorspelbaar, eindig leed kan een mens een hoop hebben. Volstrekte onverwachte migraine-aanvallen, dat is zwaarder.
Erger wordt het als iemand elke dag gewone hoofdpijn heeft en denkt dat zijn migraine opgewekt wordt dóór die gewone hoofdpijn. Dit is de eerste denkfout. Migraine krijg je niet van gewone hoofdpijn. Dan gaan ze wanhopig paracetamol slikken tegen de gewone hoofdpijn. Dit is de tweede denkfout. Je voorkomt geen migraine met tevoren paracetamol slikken. Hierdoor ontstaat paracetamol-afhankelijke hoofdpijn. Die krijgt toenemend migraine kenmerken als misselijkheid, niet kunnen functioneren en lichtschuwheid. De wanhopige slikkers denken dan ‘Zie je wel; het begint al op migraine te lijken’. Dit is de derde denkfout. Een medicatie-afhankelijke hoofdpijn is geen migraine. Omdat de paracetamol steeds korter werkt nemen ze vlotter een tweede tabletje, want dat voorkomt dat het erger wordt. Dit is de vierde denkfout. Vervolgens roep ik ‘U moet stoppen met paracetamol, want dat maakt het erger’. Dat kan niet, zeggen de slikkers, want dan wordt de hoofdpijn erger. Dit is de vijfde denkfout.
James Bond zal die denkfouten niet maken. Migraine lijders wel. Maar misschien zou James Bond ook denkfouten maken als hij overvallen werd door een migraine-aanval tijdens een liefdesscene; groen en kreunend ligt hij de boel onder te kotsen, op dat hemelbed, naast die Russische spionne. Hij zal weinig begrip ontmoeten, behalve bij migraine mensen.