Deze week verscheen een studie over sterftereductie door fruit en groente. http://www.bmj.com/content/349/bmj.g4490 Deze verzamelstudie laat zien dat de kans op een dodelijk hartinfarct of beroerte met 5% per appel daalt. Levenslang twintig appels per dag eten zou dan tot onsterfelijkheid leiden, maar dat valt tegen.
Ergens bij 5 keer fruit of groente per dag heb je het maximum bereikt. Het komt neer 25% minder kans op overlijden aan hart en vaten. Fruit helpt niet tegen sterfte door kanker, zo blijkt. Multivitamine preparaten zijn geen goede vervanging voor fruit (andere studie), vegetariër zijn helpt evenmin (andere studie). Het moeten dus echte perziken, lofstruiken of spruitjes zijn. Kansen op dood gaan vind ik een beetje vaag. Daarom een gokje. Stel dat de 80% van de sterfte normaal verdeeld is in de 20 jaar rond het gemiddelde voor mannen, 80 jaar. Dan zal het neerkomen op vijf jaar winst. Wie voorbestemd is om 80 jaar te worden wordt dan 85 jaar. Om dat te bereiken moet je in je leven 2 ton appels eten. Overigens betekent ouder worden ook 20% meer kans op dementie. Als je het zo bekijkt krijg je dementie van fruit en groente.
Ik ben nooit een fruitliefhebber geweest. Ik snap nu waarom.