Zijn voet doet pijn. Eerst alleen de voorkant, met scherpe scheuten in een paar tenen. Een paar weken later doet ook de binnenkant van de voet pijn. Daar snapt hij niets van. Hij is nog jong met zijn 32 jaar. Hij heeft geen vierdaagse gelopen. Hij loopt nauwelijks voor zijn werk als accountant.
Maar eigenlijk is het niet zo raar. Zijn gewicht is 110 kilo. Met een gewoon gewicht had hij ook wel voetpijn gekregen, maar dan tien jaar later. Tachtig jaar hadden zijn voeten het niet uitgehouden. Hij heeft namelijk erg slappe voeten, slap van constructie, net als zijn zuster, en zijn vader en zijn ooms. Het is zo´n brede, lage voet. De voet knikt zelfs iets naar binnen. Eigenlijk hoef je niet naar zijn voeten te kijken. Kijk maar naar zijn schoenen. Al trekt hij nog zo strak zijn veters aan, hij krijgt de schoen niet strak om zijn voet. En de binnenkant van de hak is meer gesleten dan de buitenkant.
Doorgezakte voeten, platvoeten, spreidvoeten, knikvoeten, op den duur doet het allemaal pijn.
Is er wat aan te doen? Ja, goede schoenen helpen. Schoenen om zijn hak recht te houden, tegen de knikvoet. Een schoenbed met zo´n bolletje voorin, om zijn doorgezakte voorvoet in model te houden. Een schoenzool die een beetje veert, want zijn voet heeft geen vering meer.
Zo bezien doen schoenen hetzelfde als kunstbenen, brillen, lenzen, kunstgebitten en gehoorapparaten. Ze compenseren een beetje wat niet meer perfect is. Schoenen zijn prothesen, voor zere voeten. Dus hebben we de ziektekostenverzekeraar gebeld. Krijgen we schoenen voortaan vergoed, als prothesen? Nee, zei de verzekeraar. Schoenen zijn kledingstukken, geen medische hulpmiddelen, ook niet bij doorgezakte voeten. Schoenen houden de voeten in model, op een mooie manier.
Schoenen zijn dus net zo iets als een beha.