Is morfine verslavend? Soms, maar meestal niet. Het hangt er van af hoe je het tot je neemt. Morfine per tablet geeft nauwelijks een lekker gevoel. Dat werkt bij normale mensen niet verslavend. Morfine per injectie wel. Dat geeft zo’n heerlijk gevoel dat het verslavend kan werken. Als u geluk heeft dan krijgt u een morfineinfuus na een operatie, met een knopje voor een extra shot. Heerlijk, heb ik begrepen.

Morfine is een opiummiddel, een opiaat. Heroïne is de lekkerste, en dus de gevaarlijkste . Dat komt omdat heroïne zo snel werkt dat het een supergelukzalig gevoel geeft. Daar wil je dus meer van, en zeker als je het per injectie doet. Voor je het weet geef je letterlijk je leven op om er meer van te nemen. Verslaafden gaan dan gaarne ellendig naar de donder voor dat korte gelukzalige gevoel. De morfinetabletten voor het bestrijden van ernstige pijn hebben dat effect niet.

Maar er is een maar. Er zijn mensen die verslaven aan van alles en nog wat. Die verslaven aan gewone pijnstillers, aan valium, aan alcohol, aan problemen, en dus ook aan mor­fine. Bij die mensen moeten we oppassen met het voorschrijven van morfine. Nu is morfineverslaving niet zo erg als je toch niet lang meer te leven hebt. Bovendien zit het in het ziekenfonds, dus je hoeft er geen oude vrouwtjes voor te beroven. Het probleem zit hem in morfinegebruik voor gewone pijn. Dat doen we wel eens bij ernstige, maar verder goedaardige pijn. Bij mensen met kwalen waar je 100 mee wordt. Dat kan alleen bij mensen die van nature niet verslaven. Dus mensen met chronische pijn die ook al dagelijks kalmeringstabletten gebruiken, die mogen geen morfine. Want ook daar raken ze verslaafd aan.

Sommige mensen kunnen dus verslaafd raken en dan werkt morfine soms verslavend.