“Ik ben zo moe” , zo zegt men, “en dat vind ik raar. Want ik slik extra vitamine en eet fruit” . Blijkbaar is iedereen gaan geloven in de reclames over voeding: voeding geeft energie. Fantastische supervoeding geeft nog meer energie. Die redenering draaien mensen vervolgens om. “ Als je moe bent, dan helpt nog gezondere voeding, met dure vitamines pilletjes erbij”. Omkeren van redeneringen zijn denkkronkels, een dure kronkel waar u arm van wordt en fabrikanten van voedingssupplementen en vitamines rijk.

 

Pas als u ijzergebrek, scheurbuik en beriberi hebt opgelopen, pas dan wordt u moe door voedingsstoornissen. Pas dan knapt u op van gevarieerd en gezond eten. Maar dat komt nauwelijks meer voor. Dementen kunnen ondervoed zijn, omdat ze vergeten te eten. Zieke, geopereerde mensen zijn vaak ondervoed, omdat ze te ziek zijn om te eten. Peuters die volgestopt worden met lekkere drankjes en daardoor geen trek hebben in hun gewone eten, die kunnen ijzergebrek op lopen. Maar mensen die niet dement zijn, niet net geopereerd en niet volgestopt worden met lekkers, die zijn goed gevoed.

Hou het simpel. Extra voeding heeft zin bij daverende ondervoeding. Maar een normaal etend mens wordt niet fitter van extra vitamines. Bloemen groeien niet harder als de vaas met water overstroomt. Een auto rijdt niet harder als je er een grotere benzinetank in bouwt.