Personeel advertenties werven sollicitanten met contactuele vaardigheden, vlotte presentatie,  representatief uiterlijk, analytische geest, brede interesse, leidinggevende capaciteiten en een brede ervaring; liefst rond de dertig jaar. Moet je het je eens voorstellen, vijftig van zulke mensen op één afdeling. Ik zou er niet tegen kunnen. Wie doet dan de boekhouding? Het liefst iemand zonder veel contactuele vaardigheden, want al dat gebabbel leidt alleen maar tot fouten. Wie doet loyaal de verkoop?

Liefst iemand zonder analytische geest zonder brede interesse, maar met contactuele vaardigheden. Wie gaat facilitaire zaken doen, computers inkopen en een noodaggregaat regelen? Stel je eens voor, toch niet een ingenieur zonder analytische geest, maar een spetter om te zien met een brede interesse voor alle niet-facilitaire zaken. En de directeur dan? Liever niet een ex-professional, met een veel te brede ervaring en dus nergens goed in; leidinggevende capaciteiten lijkt me meer dan genoeg.

Perfecte mensen moet je dus niet werven. Je moet mensen met gebreken werven. Neem nu die vacature voor de debiteuren administratie. Dat moet zo: “De functievereisten zijn: goed kunnen rekenen, maar ervaring hebben we liever niet, leerbaarheid wel. De levenservaring en onverstoorbaarheid van de 65-plussers spreekt ons aan. Leidinggeven hoeft niet. We hebben al een directeur. We zoeken een wat contactarm, slechthorend persoon die zich niet graag vlotter presenteert dan hij is. Een bescheiden stotter is een voordeel” . Stel je voor dat u zo’n uniek persoon vindt. Uw afdeling loopt als de beste en doet de personeelsvereniging erbij. Werf mensen met gebreken. Uw bedrijf wordt er perfect van.