U kent het flauwe grapje. Zij legt een aspirientje op het nachtkastje van haar partner ten teken dat de gebruikelijke smoes “Schat, nu niet. Ik heb hoofdpijn” niet geaccepteerd wordt. Andersom kan ook, hoofdpijn van sex.

Er zijn twee soorten sexhoofdpijn. Bij de ene soort komt de hoofdpijn langzaam op en klimt tot een gemeen hoogtepunt bij het hoogtepunt. Bij de andere sexhoofdpijn komt er tegelijk met het klaarkomen een hevige, alarmerende hoofdpijn op. Je denkt dat je hoofd explodeert. Dit is zo’n enge ervaring dat mensen denken dat er iets stuks is gegaan in hun hoofd. Dokters denken dat ook. Want het verhaal lijkt op de klachten van mensen met een gesprongen bloedvat in hun hoofd. Aan de andere kant, als het vlot weer afzakt, dan is dat weer geruststellend.

Bij de meesten, 80%, blijft het bij die ene hoofdpijnaanval. Nog eens 18% krijgen de maanden daarna nog een of twee keer zo’n hoofdpijn bij sex. Slechts 2% heeft het de helft van de keren. Maar ook bij die pechvogels dooft het meestal uit in de loop van de jaren. Er zijn medicijnen voor, indomethacine, kort tevoren innemen. Dit kan gemeen op de maag vallen. Daarom geven we er altijd een maagzuurremmer bij, en misschien ook een antibraak middel. Preventief een betablocker slikken helpt voor die 2% die het elke keer heeft. Het kan dus zijn dat u vanavond op uw nachtkastje het volgende aantreft: aspirine voor de hoofdpijn tevoren, betablocker en indomethacine voor de hoofdpijn erna, omeprazol en domperidon voor de bijwerkingen, en misschien viagra voor de slappe knieën tijdens. Ik neem aan dat u de hint dan begrijpt.


Naschrift september 2009: Een recente studie laat zien dat 10% van de vrouwen met en zonder hoofdpijn er wel eens om liegt met “Schat, nu  niet, ik heb hoofdpijn”. Bijzonder is dat hier alleen vrouwen zijn bevraagd. Het is een Braziliaanse studie; vandaar, denk ik.