Duitse onderzoekers hebben met vragenlijsten het voorkomen van hoofdpijn vastgesteld onder drie groepen: mensen met een Duitse afkomst, mensen met een Turkse afkomst van de eerste generatie en mensen van de tweede generatie. Het blijkt dat migraine in alle drie groepen even vaak voorkomt, 15%. Mensen met een Duitse afkomst en die met een tweede generatie Turkse afkomst hebben dezelfde percentages voor gewone spanningshoofdpijn (25%), chronische hoofdpijn (2-4%) en voor dagelijkse hoofdpijn door dagelijks pijnstiller gebruik voor die hoofdpijn (1,5%). De eerste generatie Turkse immigranten hebben veel vaker gewone hoofdpijn (50%), chronische hoofdpijn (25%) en pijnstiller-overgebruik hoofdpijn (17%).

Er is gekeken naar factoren die dit verschil kunnen verklaren: leeftijd, geslacht, opleiding en werk. Dit maakte weinig uit. Ook als gecorrigeerd werd voor teveel pijnstillers slikken voor de hoofdpijn bleef er een fors verschil bestaan tussen de eerste generatie Turkse immigranten aan de ene kant en hun kinderen en buren aan de andere kant. Ze gebruikten nauwelijks effectieve medicijnen en gingen niet naar hoofdpijndokters. Wel gingen ze naar de imam, tenminste ik denk dat een Hoca in Duitsland hier een imam heet.

De auteurs van het artikel waarin deze cijfers staan veronderstellen dat de eerste generatie Duitse Turken slechter af is, omdat ze onvoldoende medische zorg opzoeken. Maar ik vind dit een rare conclusie. Ik lees de tabellen anders. Los van sociale, economische en onderwijsverschillen heeft die eerste generatie Turken in Duitsland dus veel vaker gewone hoofdpijn. Misschien zijn ze gewoon minder gelukkig. Misschien heeft de cultuursprong die zij gemaakt hebben zijn pijnlijke prijs. Veel positiever is het resultaat van hun cultuursprong. Hun kinderen, van de tweede generatie, zijn in alle opzichten vergelijkbaar met de buren die al generaties lang in Duitsland wonen. Zelfde opleiding, werk en inkomen, zelfde kansen op de verschillende hoofdpijnsoorten, zelfde doktersbezoek.

Die Turkse ouders van de eerste generatie hebben het fantastisch gedaan. Van die prestatie hebben ze hoofdpijn. Hun kinderen kunnen trots op hen zijn.