Met Botox injecties kun je rimpels weg krijgen. Het helpt ook voor extreem zwetende oksels en het is uitgeprobeerd voor hoofdpijn. Botox is een afkorting van BOtuline TOxine. Dit is het gif van de bacterie die gedijt in rotte lijken van watervogels, in warm buitenwater. Dat botuline toxine is een zenuwgif. Het verlamt de zenuwen, net zoals curare dat doet. Curare krijgt u als u geopereerd moet worden en helemaal slap in narcose moet liggen. Botuline toxine is het giftigste stofje op aarde.

Het giftigste betekent dat er ontzettend weinig van nodig is om dodelijk te zijn. Gif is immers een kwestie van dosering. Zelfs keukenzout en water zijn dodelijk bij inname van grote hoeveelheden. Gelukkig is er nog nooit iemand dood gegaan aan Botox. Het is zo sterk verdund dat het alleen maar werkt waar het ingespoten wordt. Rimpels rond de ogen trekken glad. Glimlachen ziet er dan ook heel apart uit. Het werkt drie maanden. Dan verschijnen uw lachrimpels weer en moet u weer terug naar de particuliere kliniek. Deze rimpelbehandeling wordt niet vergoed door de verzekering. Sinds vijf jaar verschijnen er studies naar het effect op hoofdpijn van Botox injecties op het hoofd en in de nek. De eerste voorlopige studies lieten mooie resultaten zien. De Botox-hoofdpijndokters waren enthousiast. Maar met het toenemen van het aantal kwalitatief goede studies verdwenen de succesverhalen. Deze maand is er weer een studie gepubliceerd, met een vernietigend redactioneel commentaar. Botox heeft afgedaan. Botox werkt niet tegen hoofdpijn. Gewoon wat spiertjes verlammen helpt dus niet. Hoofdpijn is ingewikkelder dan wat strakke spieren.

Maar voor wie strak in het pak aan deo niet genoeg heeft is botoxxen van de druipende oksels erg doeltreffend. En het helpt tegen lachrimpels, voor wie strak in het vel wil zitten. Nou ja, strak...; slap eigenlijk, plaatselijk verlamd dus.