Zijn migraine mensen gevoelige types? Zeker, dat zijn ze, maar niet in de zin van lichtgeraakt, of gauw van slag bij tegenslag. Migraine mensen hebben hypergevoelige zintuigen. Tijdens een migraine aanval zijn ze vaak overgevoelig voor geluid, voor licht of voor beide. Ze liggen dan het liefst in het donker met de TV uit. Verder zijn ze gevoelig voor geuren. Parfumgeuren of gewone kookgeuren worden door sommige migraine mensen tijdens de aanval slecht verdragen. Buiten een migraine aanval kunnen ze ook gevoeliger zijn voor zintuiglijke indrukken. Schel zonlicht of licht van neonbuizen vinden veel migraine mensen niet prettig, ook zonder hoofdpijn. Bepaalde geuren vinden ze nooit prettig. Zo’n wolk parfum waar je in loopt als je op straat benedenwinds van een al te scheutige dame loopt is al niet aangenaam voor normale mensen.

Migraine mensen kunnen er ronduit beroerd van worden. Ook de tast, wat je voelt met je huid, kan tijdens een migraine aanval hypergevoelig zijn. Aanraken is dan een branderig gevoel geworden, overal of alleen op het hoofd.

Erg evenwichtig zijn ze evenmin. Wagenziek, zeeziek, luchtziek en achtbaanziek is een zwak kantje van veel migraine mensen. Kinderen die als peuter wagenziek zijn de hele weg door naar Zuid-Frankrijk hebben grotere kans later migraine te krijgen. Gezichtsvermogen, reuk, gehoor, huidgevoel, evenwicht, het is allemaal wat gevoelig bij migraineurs. Migraine is veel meer dan hoofdpijn. Het is een hypersensibiliteitssyndroom: altijd iets, en tijdens een aanval extra. Sensitief? Nee, daarin zijn migraine mensen niet anders. Hypersensibel, dat zijn ze wel. Mocht uw partner migraineur zijn dan raad ik het volgende aan. Demp het licht en zet Mozart op zijn zachtst. Bereid een licht diner op driesterren niveau. Brandt subtiel geurende kaarsen en raak uw partner alleen zachtjes aan. De auto dient een goedgeveerde Rolls Royce te zijn. Er zit niets anders op. Migraineurs moeten om medische redenen verwend worden.