Migraine verandert vaak in de loop van de jaren. Heel langzaam verandert het beeld. In een migraine carrière van 40 jaar beleef je dus allerlei types. Daarom vertellen mensen met migraine verschillende versies van hetzelfde verhaal. De aantallen migraineaanvallen nemen af of toe. Het braken verdwijnt, of komt er bij. De aanval wordt geleidelijk korter of langer, tot het drie dagen duurt.

 

Een enkele keer vergeet de migraine te veranderen. Dan komt er een nieuw migraine type bij. Je hebt dan twee migraines.

Laatst sprak ik iemand die zijn vertrouwde migraine beschreef als een die uit de nek kwam en over zijn hoofd kroop naar de linker voor­kant. Hij braakte fors als hij geen medicijnen nam. Hij was dan zo ziek als een hond. Hij had geen last van schel licht of herrie, maar verdroeg tijdens de aanval geen kookgeuren in huis. Zijn vertrouwde medicijn hielp hem er vlot vanaf, meestal binnen 2 uur. Dat was al 10 jaar zo. Nu had hij er een tweede bij, naast zijn oude. Deze reageerde in het geheel niet op zijn vertrouwde medicijn. Deze nieuwe migraine kwam binnen achter zijn rechter oor, boorde zich door zijn hoofd en martelde hem zes, zeven, soms tien uur lang. Dan pas trok de pijn door naar zijn linker oog. Als het daar zat, dan was het in een uurtje over. De migraine verdween via zijn linker oog, als een langzame pijl door de schedel. Hij braakte niet, verdroeg geen lamp, geen klapperend raam, maar verdroeg wel redelijk zijn boter­hammetje. Dat verbaasde hem allemaal niet. Vervelender vond hij dat zijn pilletje niet werkte. Dat was zijn probleem. Na wat uitproberen zijn we er uit gekomen, tot afgrijzen van de apotheker.

Nu heeft hij twee soorten pilletjes, één voor linksoptrekkende, één voor rechtsachter inborende migraine. Hij vindt het allang best. Als het maar helpt.