Ze zeggen dat teveel antibiotica gebruiken mensen ongevoelig maakt voor antibiotica. Dit is niet helemaal waar. Het maakt bacteriën ongevoelig voor antibiotica. Ze worden resistent. Die bacteriën huizen in ons. Maar trouwe gasten zijn het niet. Ze reizen wat rond tussen mensen die hoesten, knuffelen, poepen en handen schudden.

Als we teveel antibiotica voorschrijven, dan kunnen bacteriën veranderen. Ze vergroten dan hun weerstand tegen antibiotica. Dat is goed voor bacteriën, ze leven langer. Ze kunnen nog vaker op reis, naar een ander mens.

In België schrijven dokters veel meer antibiotica voor dan hier, ook als dat niet nodig is, bij virussen en kleine ongemakken. Daarom zijn alle Belgische bacteriën ongevoelig geworden voor de gewone antibiotica die in Nederland nog erg doeltreffend zijn. De nieuwe antibiotica zijn wel beter. Belgische dokters zien dat goed. Ze bestrijken meer bacterie soorten met minder bijwerkingen. Toch krijgt u ze hier niet zo gemakkelijk, want we willen de Nederlandse bacteriën niet resistent maken. Eigenlijk bent u het beste af als u naar een Belgische dokter gaat. Daar krijgt u het modernste antibioticum, nodig of niet, voor het geval dat. Maar blijf wel in Nederland wonen. Want Nederlandse dokters zorgen er voor dat u geen resistente bacteriën tegenkomt.