Oorpijn kan bij vliegen voorkomen. Ik bedoel oorpijn bij mensen die vliegen. Dit komt door het luchtdrukverschil bij stijgen en dalen, tenminste, als het binnenoor niet goed geventileerd wordt, door een verstopte buis van Eustachius. Dat flinterdunne buisje loopt van het middenoor naar achter in de keel. Als dit niet goed werkt ontstaat er drukverschil tussen het middenoor en buitenlucht, de luchtdruk in de vliegtuigcabine. Het trommelvlies wordt naar binnengezogen en dat doet pijn. Soms kun je dit alsnog oplossen door druk op je oren te zetten door te persen met mond en neus dichtgeknepen.

Als dit niet lukt, dan blijft in het afgesloten middenoor de luchtdruk heersen zoals die op Schiphol was toen u vertrok. In de vliegtuigcabine heerst blijkbaar een grotere luchtdruk. Ik heb namelijk nog nooit een trommelvlies bol zien staan na een vliegreis. Het staat altijd hol. Ik moet toch eens vragen of mensen dit oorprobleem vooral met stijgen of met dalen hebben.

 

Over vliegen gesproken: een vliegje dat in uw gehoorgang vliegt en daar in de diepte over uw trommelvlies loopt kan een hoestprikkel geven. Blijkbaar loopt er diep in uw oor een hoestprikkelzenuw. Dit moet een vergissing van de natuur zijn. Wel kan zo’n hoestbui, net als persen op uw hoofd, de buis van Eustachius openen. Maar neusdruppels helpen beter. Giet een heleboel neusdruppels (Xylomethazoline, de drogist heeft het) in uw neus tot u die vieze smaak in uw keel voelt. Dan opent zich de buis van Eustachius en gaat de druk van uw oren. Als u die neusdruppels vergeten bent, dan kunt u bij oorpijn in het vliegtuig dus kiezen uit drie methoden. U verzoekt de druk in het vliegtuig te normaliseren door een raam open te zetten. Of U vraagt de purser een levende vlieg in uw oor te stoppen. Of u gaat zitten persen alsof u een kind aan het baren bent. In alle drie de gevallen zal de purser overleggen met de piloot over omkeren (het vliegtuig) of vastbinden (U).

U bent gewaarschuwd.