Wat nu als je niet meer kunt wat je wilt? Het is makkelijker als je niet meer kunt wat je moet. Tenminste, dan is het makkelijker adviezen te geven. Laat je niet opjagen, zeggen we dan. Jij bepaalt wat je doet en niet een ander. Neem vakantie, leer “nee” te zeggen, laat niet over je lopen. Die adviezen opvolgen is trouwens weer verdraaid lastig. Maar goed, wat nu als je niet meer kunt wat je wilt?

Dat je niet over je laat lopen, maar over jezelf heen loopt? Ik denk dat dit de kern is van oververmoeid, overwerkt, overspannen, burn-out, afgebrand, op, stuk zitten, er doorheen zitten, doorgedraaid, afgeknapt. Wat zijn er toch een hoop woorden voor zo’n toestand. Sommigen kunnen onder flinke druk doorwerken zonder uitgeput te raken. Ze doen hun ding en meer niet. Ze schudden alles van zich af, zoals een natte hond uit de sloot dat doet. Anderen kunnen dat niet. Die lijden onder hun eigen wil, hun richting, hun normen en vooral onder hun gewoontes. Als het dan te druk wordt, dan knappen ze af op wat ze allemaal zouden willen. Wat nu te adviseren? Rust helpt niet, want de onrust zit in henzelf. Meer hun eigen koers varen, dat doen ze al, teveel zelfs. Minder dingen willen doen, dat werkt evenmin. Een zwaluw wordt nooit een huisparkiet.

Er zit voor deze mensen niets anders op dan niet meer te willen wat ze eventueel zouden kunnen. Het gaat dan om andere dingen te willen. Dezelfde energie, met een ander doel. Dan is afknappen een spannende onderneming waar je wijzer van wordt. Ik adviseer u tenminste één keer af te knappen. Neem niet te lang rust en ga vlot weer aan het werk. Maar doe het anders. U zult er van opknappen.