Beste K,

 

Welkom op de wereld. Het wordt leuk, dat is zeker, maar daar is wel enige inspanning voor nodig. Maar eerst de visie, dan de missie. Dit is de visie: Het doel van het leven is 18 jaar worden. Eenvoudig toch? De missie is de operationalisatie daarvan, dus dat is ook logisch. Het betekent dat je steeds vooruit moet kijken, steeds volwassenen een stapje voor moet zijn, want reken maar dat ze je steeds kleiner zullen inschatten dan je feitelijk bent.

Hierbij een trucje van onze dochter waar je je voordeel mee moet doen. Gelijk mee beginnen, dan wennen je ouders er vast aan. Onze dochter heeft tot haar 18e steeds volgehouden dat ze bijna [leeftijd] was. Dus op haar 4e was ze naar haar mening bijna 5. Dit werd gedetailleerder toen ze kon rekenen. Toen was het “Ik ben op 2 maanden na 9, dus eigenlijk wens ik nu als 9-jarige behandeld te worden”. Dat was zo effectief, dat we haar altijd als voorlijk hebben beschouwd en dus werd ze voorlijk. Ze had op haar 2e het zwemdiploma (en viel op haar 3e met kleren en al in de singel, zwom naar de kant en zei triomfantelijk “Zie je wel, dat kan ik best, want ik ben bijna 4!”). Ze zat op de dag van haar 4e verjaardag met kleuter x-knieen op ballet, omdat eerder niet kon. Ze viel op zijn kop van de zoldertrap en brak haar neus op haar 7e; meer iets voor ADHD-jochies van 10 jaar.

Autorijden kon ze als 6-jarige, zittend op mijn schoot; nou ja, sturen dan, op de camping; want ze was bijna 7 jaar. Maanden voor haar 18e verjaardag – bijna 18 dus –vroeg ze rijlessen aan. Vlak na haar 18e ver­jaar­dag rijexamen en nu toert ze rond in mijn auto, die van haar moeder of van haar broer. Omdat ze doet alsof ze al 100.000 km ervaring heeft – “ik heb bijna 100.000 km gereden”- vertrouwt iedereen haar die auto nog toe ook. Zo bespaart ze zich de kosten van een eigen auto. Voorlijk zijn is dus geen kwestie van genen, noch van inzet, noch van intelligentie. Voorlijk is suggestief optreden naar je ouders: parent management. Neem de leiding nu, anders mag je op je 16e nog steeds niet naar de disco. Bijna 17 mag namelijk wel naar de disco, mag piercings en een vriendje.
Ik zou zeggen, aan de slag met die ouders van je.

Veel plezier! 

Met vriendelijke groeten,
Nico