Lieve L,

 

Ik moet je even bijpraten over eten. Eten is erg gemakkelijk. Veel hoef je niet te doen om er een plezierige etenstijd van te maken. De komende tijd hoef je maar je mond open te doen, hongerig te kijken of iets vertederends baby-achtigs te doen, zoals met een glimlach met je handen in de lucht te graaien. Is genoeg, je krijgt eten. Later moet je er bij zitten, nog later lang zitten aan tafel. Het is soms even afzien, maar het resultaat is er naar. Er is altijd eten, zomaar, staat altijd op tafel als je trek hebt, van nu af aan tot aan je 25ste.

Wel is er enige arbeid nodig, wat rituelen waardoor je altijd krijgt wat je hebben wilt: op tijd eten, dat wat je lekker vindt, en vooral voldoende eten.

Zorg voor een serie acts, zoals enthousiast met je lepel (bolle kant) in je eten te slaan (tot 3 jaar). Of al gaan eten voordat de rest gaat eten. Dat mag niet, maar je moet het wel doen, want dan is je moeder je dankbaar dat je zo’n goede eter bent (tot 10 jaar). Zeg niet wat je niet lekker vindt, vertrek geen spier bij spruitjes en pindakaas, gewoon zo weinig eten dat je moeder zich zorgen maakt (tot 15 jaar). Maar wel enigszins hysterisch reageren bij wat je lekker vindt. Dit zijn de principes van de cognitieve gedragstherapie; niets aan, studie niet nodig.

Vanaf je 15e moet je af en toe, niet te vaak, zelf gaan koken, zelf de tafel dekken. Een keer per maand is genoeg en een keer extra demonstratief als er bezoek is. Niet vaker, anders denken je ouders dat je het leuk vindt, of voor hen doet. Doe dat koken en dekken steeds met gezicht en een flair alsof je dit dagelijks doet. De rest van de tijd wordt er voor je gekookt, gedekt, boodschappen gedaan, en de voorraadkast gevuld met precies wat jij lekker vindt.

Vanaf je 20ste wordt je geacht huishouden zelfstandig te doen, op eigen initiatief. Kies een klusje dat je geen tijd kost, zoals de afwasmachine inruimen (niet uitruimen, nooit overdrijven), wasjes draaien (nooit opvouwen, is tijdrovend) of je eigen kamer opruimen (niet te vaak, is alleen bedoeld om gemopper te voorkomen).

Doe je dit, dan staat er altijd lekker en voldoende eten voor je neus.

Geniet er van, want vanaf je 25ste is de pret over.

 

Met vriendelijke groeten,
Nico