Oorpijn is soms helemaal geen oorpijn. Mensen zeggen dan 'Ik heb oorpijn' en wijzen de pijn daar ook aan. Maar in het oor is niets afwijkends te zien. Het kleine trommelvliesje diep in het oor ziet er fraai uit, glanzend grijs, en doet keurig zijn trillende werk. De gehoorgang, dat 2 centimeter diepe gangetje naar het trommelvlies, ziet er ook gaaf uit; geen steenpuist te zien. En toch doet het oor pijn.

 

Dit zijn de puzzeltjes die dokters leuk vinden om op te lossen. Sommige dokters tenminste, de puzzeldokters. Je hebt ook doe-dokters, sommige chirurgen bijvoorbeeld. Die kunnen enorm genieten van het keurig in orde maken van een kapot been of een zieke buik. Puzzelen is voor hen meer de aanloop tot het echte werk.

Oorpijn en een gezond oor, maar wat dan wel? Het kan een dwarsliggende verstandskies zijn. Die achterste kiezen vergissen zich wel eens. Ze groeien horizontaal naar het oor toe in plaats van naar boven. Het zijn overbodige kiezen. Je kunt ze missen, dus worden ze getrokken. Laatst miste ik ook zo'n kies, niet mijn eigen kies, maar ik miste de diagnose dwarse verstandskies bij iemand met oorpijn. De tandarts zag het evenmin, maar de KNO-arts had het door. De verstandskies kwam niet door en ze had gelijk. De oorpijn was kiespijn die verdween toen de kies getrokken werd.

Ook is er oorpijn door een slecht passend gebit, of door knarsetanden in je slaap. Dan moet de tandarts slijpen en vijlen, en de pijnlijder moet anders kauwen. Een pijnlijke klier­ontsteking onder het oor, of door een lelijke keelontsteking, dat kan ook. Dan is oorpijn klierpijn en keelpijn. Of oorpijn is nekpijn. De aanhechting van de nekspier onder het oor staat dan strak. Daar helpt warmte voor.

Oorpijn die kiespijn is, knarspijn, klierpijn, keelpijn of krampendenekpijn. Oorpijn kan een puzzeltje betekenen.