Is pijn dom? Ja, soms is pijn dom, de pijn heeft geen doel, het slaat nergens op. Pijn is ook wel eens slim. Dan is pijn een bescherming tegen beschadiging van het lichaam. Verder is er pijn die op zichzelf dom is, maar een slimme oorzaak heeft.

 

Als kniepijn komt door een knieontsteking, dan is die kniepijn slim. Want je houdt vanzelf rust, je loopt niet omdat het zo’n pijn doet. Die rust geneest de ontsteking van de knie. Dit is dus slimme pijn, het is pijn met een nuttig doel.

Domme pijn komt ook voor, zenuwpijn bijvoorbeeld, door een foutje in die zenuw. Het zenuwstelsel maakt zomaar pijnsignalen die nergens op slaan en nergens toe leiden.

Bij pijn door galstenen ligt dat anders. Die pijn zelf is zinloze, domme pijn. De oorzaak van die pijn echter is zinvol. De pijn is namelijk de prijs die je moet betalen om de galsteen kwijt te raken.

Gal wordt gemaakt in de lever en stroomt naar de darmen via de galgang en de galblaas. Gal helpt het eten te verteren in de darmen. Een galsteen is gewoon een klonterige galneerslag die per ongeluk in de galblaas ontstaat. Aange­koekte gal, als oud vet in een koekenpan. Die galsteen is afval en moet afgevoerd worden. Maar dit gaat niet vanzelf, omdat galstenen vaak te groot zijn om door de galgang te kunnen. Die galgang krampt en knijpt om de galsteen er uit te werken. Dit doet ernstig pijn, tot braken aan toe. Lukt het, dan wordt de galsteen als het ware geboren in de dunne darm en daarna zonder problemen afgevoerd. Uiteindelijk poep je de galsteen uit.

Die kramp van de galgang is dus goed, weg met de galsteen. Jammer dat het zo’n pijn doet. Maar het is voor een goed doel, dat wel.