Het is een spelletje, dat schrijven op lengte. Ik ken nog iemand die bij het verzoek 'Doe maar 300 woorden' exact 300 woorden aflevert. Het dient geen doel, alleen de eigen lol. Hier een oefening om dezelfde boodschap te schrijven in 70 woorden, 35 woorden, 70 letters en 35 letters. Van de laatst zelfs drie varianten. Gewoon, omdat ik het leuk vind. 

70 woorden: Schrijven is geen kunst. Wat je schrijft dat is soms kunst. Schrijven zelf is techniek wat je leert door het heel veel te doen en vooral door veel af te kijken. Kunstig schrijven komt in de buurt van schoonheid. Dan is het bijna kunst. Maar pas op, je verliest je zo in kunstjes als woordgrapjes, alliteraties en dubbelzinnigheden die jij alleen leuk vindt. Wees streng, schrap veel. Keel je koketterieën.

35 woorden: Schrijven is geen kunst, wat je schrijft wel. Schrijven is techniek, veel doen en veel afkijken. Hoewel, kunstig schrijven is schoonheid, kunst misschien. Pas op voor kunstjes en woordgrapjes. Schrap veel. Dat is de kunst.

70 letters: Schrijven is vooral techniek. Dat heeft schoonheid. Pas op voor kunstjes: schrap veel.

35 letters: De kunst van schrijven is: schaaf en schrap, of: t Schone van schrijven is: schaaf en schrap, of: Schoon schrijven is schaven en schrappen