Sommige mensen hebben zo'n gezicht waar 'tja' op geschreven staat. Dat kan van alles betekenen. Dat kan zijn 'tja, ik zeg maar niks, anders moet ik de notulen maken'. Dat zijn de duikers. Ze zitten in die commissie omdat ze er niet omheen kunnen. De sluweriken zitten erin om niet in een beroerdere commissie te moeten zitten.
'Tja' kan ook betekenen dat iemand even moet nadenken. Daar heb je wat aan. En dan maar hopen dat er niet een 'Doe ik wel even' type in de commissie zit. Want dan glijdt de verstandige tja-overweging onuitgesproken van tafel. Zonde.  Een tja-gezicht kan soms

medeleven betekenen, neutraal, een beetje steunend. Dat gezicht is me het liefste. Zo zit je aan een sterfbed, zonder wat te zeggen. Als ik zelf op mijn sterfbed lig, dan hoop ik dat de nadenker naast me zit en het steunende medeleven. Zelf doe ik dan uit solidariteit ook een tja-gezicht. Dat van de sluwe duiker. Want een nog beroerdere klus hoeft van mij niet. En ik verdom het om juist dan de notulen te maken. Tja.