Migraine dooft uit naarmate je ouder wordt. Uitzonderingen zijn er genoeg. Mijn topscoorder is 85 jaar met nog steeds een beetje migraine. Voor vrouwen met migraine is de overgang een onrustige periode. De migraine wordt nogal eens een rommeltje.

De aanvallen nemen toe in aantal, ze worden onvoorspelbaar en verlopen anders. Maar dan dooft migraine uit, na de overgang, meestal tenminste. Kun je nu voorspellen wie na de overgang van haar migraine verlost wordt? Een beetje. De kans dat je na de overgang geen migraine meer hebt wordt groter als je migraine gevoelig is voor je eigen hormonen.  Dat zijn vrouwen die vooral migraine krijgen rond de menstruatie. Deze zelfde vrouwen hebben zwanger geen enkele aanval, maar in het kraambed zijn ze prompt weer aan de beurt. Immers, de hormonen staan op constant in de zwangerschap (veel hormonen) en in de overgang (weinig hormonen). Het zijn de wisselende hormonen die een migraine aanval uit kunnen lokken, niet de hormonen zelf. Om precies te zijn, het is de daling van de estrogenen, één van de twee hormonen. Dit gebeurt vlak voor de menstruatie. De pil doorslikken helpt daarom bij een hormoon-gevoelige migraine. Van de pil zelf krijg je geen migraine, wel van de stopweek. Gemiddeld dan. In dit soort zaken lijken oma, moeder en dochter erg op elkaar. Als de migraine verdween na de overgang bij moeder en oma, dan is er een goede kans dat dit ook zo gaat bij de (klein)dochter. Vrouwen met hormoon afhankelijke migraine zijn dus bofkonten. Geen last tijdens zwangerschap, doorslikken van de pil daarbuiten helpt, en na de overgang geen last meer.
Partners van die vrouwen moet wel oppassen. Zeg ‘bofkont’ nooit hardop, zeker niet tijdens een migraineaanval, de menstruatie of de overgang. Uw vrouw kan wat geïrriteerd reageren.