Migraine is één van de hoofdpijnsoorten. Migraine heeft één nadeel: het doet erg pijn en je bent er erg ziek van. Migraine heeft ook één voordeel: het gaat weer over na een dag, soms twee, en een enkele keer drie dagen.

Suzan van 20 jaar heeft dat voordeel niet.

Ze heeft vanaf haar 8st jaar migraine, eerst een paar keer per jaar. De migraine-aanvallen duurden toen kort, een uur of twee-drie. Vanaf haar 14e jaar nam het aantal migraine-aanvallen geleidelijk aan toe tot nu elke week. Erger was dat de duur van de aan­vallen ook was toegenomen, twee tot drie dagen duurde de ellende. Rond de menstruatie had ze er dan ook nog eens twee achter elkaar. Haar schoolcarrière had schade opgelopen hierdoor. Ook baantjes mislukten nogal eens door frequent verzuim.

We zijn er mee aan de slag gegaan. Eerst hebben allerlei soorten medicijnen uitgeprobeerd die de migraineaanval als het ware afkappen. Verschillende doseringen, verschillende merken, verschillende toedieningsvormen, steeds drie aanvallen geprobeerd. Ze is niet zo’n pillenslikker. Ze heeft er zelfs een hekel aan. Ze nam dus te laat de medicijnen, als ze al erg ziek was. Dan zakt de kans dat het succes heeft tot de helft. Nu neemt ze de medicijnen in als de pijn net begint. Pas bij het vierde middel hadden we succes: binnen een uur was de migraineaanval vrijwel over. Ze had wel wat bijwerkingen, maar die nam ze graag voor lief. Soms was een tweede dosis nodig de volgende dag.

Nu dreigt het gevaar van teveel medicijnen gebruiken. Daar kun je weer hoofdpijn van krijgen, zelfs een soort chronische migraine. Het was tijd voor het uitproberen van medicijnen die het aantal aanvallen verminderen, verschillende soorten en doseringen. Ook dat zal een hele zoektocht worden.

Migraine behandeling is soms een puzzelwerkje, en geduldwerk.