Van        Luuk van Duijn, Voorzitter Goudagroep                           20 april 2013

Landelijk overlegorgaan van voorzitters uit cliënt- en cliëntvertegenwoordigersraden in de gehandicaptensector.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 Aan     Kees van der Burg

            Directeur Langdurige Zorg, Ministerie WVS

  

 

Beste Kees,

 

Gisteren stond in het Financieel Dagblad een stuk over de verschuiving in AWBZ indicaties. De lagere indicaties nemen af, de hogere nemen toe. De oorzaak zou zijn dat ouderen in toenemende mate thuis zouden blijven en dus minder lichte indicaties aanvragen. 

Van ouderen weet ik dat niet, maar van gehandicapten is de andere, door het Financieel Dagblad geopperde verklaring veel waarschijnlijker. Mensen vragen namelijk hogere indicaties aan om te voorkomen dat ze de zorg met verblijf verliezen. De reden is dat lage indicaties verdwijnen naar de WMO en de indicatie voor zorg met verblijf gaat vervallen. 

Toevallig hebben wij dat recent ook voor mijn broer gedaan. Hij heeft Down en woont al 30 jaar in een Gezinsvervangend Tehuis.

In de gehandicaptenzorg hebben we ook last van opgelegde kwaliteitsprojecten. Kwaliteit is een veelkoppig monster. Als je denkt dat je het te pakken hebt, duikt er weer een andere vorm op. Ik schreef al eens over de kwaliteit zoals het Zorgkantoor deze ziet: kwaliteit kun je meten en als je het niet kunt meten is het geen kwaliteit. Ook een mening. Maar we kennen ook de kwaliteit van het “handboek kwaliteit”. Dat is kwaliteit die je kunt afvinken.