(zie reactie en commentaar, onderaan)

 

Er zijn kinderartsen die aan ouders ‘osteopathie in overweging geven, als de baby onrustig is’. Osteopathie is al eng. Als echte kinderartsen hier reclame voor gaan maken, dan wordt het helemaal eng. Even uitleggen wat osteopathie is. Osteopaten voelen iets wat anderen niet voelen: scheve schedeltjes, kromme babynekjes, verkleefde hersenvliezen en vastzittende levertjes. Osteopaten kennen als enigen de verbanden tussen al die scheefheid, ziektes en ongemak. Normale baby’s moeten ook oppassen, want die worden preventief behandeld, vanaf de geboorte. Osteopaten duwen alles op zijn plaats, heel zachtjes natuurlijk. Dit gebeurt zo subtiel dat ze vermoedelijk niets doen. Of ze kraken die babynekjes wel echt en dan gaat er een enkele keer een baby dood (TV-programma Zembla, zie Google).

Osteopathie bestrijkt dus het hele leven, niemand is gezond en ze kunnen alles. Gebedsgenezers beweren hetzelfde. Betrouwbare geneeskunde beweert dat niet.

Ik denk dat afwijkend onrustig gedrag van baby’s lastig is voor ouders, maar geen medisch probleem vormt. Uitputting van ouders betekent niet dat het kind ziek is. Het gaat namelijk om temperamentvolle, gevoelige baby’s. Die brullen om niks, urenlang. Ze zijn onrustig en spugen makkelijk. Het zijn nurkse, krampende, sputterende egoïstjes. Keurig gaan slapen als de ouders willen slapen, dat doen ze niet. Vier keer per nacht je bed uit is normaal bij dit soort kinderen. Acht keer, dat is pas een zware nacht. Maar ja, kinderen met een teveel aan temperament kun je niet veranderen in gelukkige, tevreden baby’s. Geluk kun je niet afdwingen, temperament kun je niet wegduwen. Misschien moeten niet de huilbaby’s maar hun ouders osteopathisch behandeld worden. Osteopaten kunnen toch alles, dus dat moet lukken. Na deze wonderbare behandeling verdragen de ouders hun huilbaby beter. De baby’s zijn dan veilig, ver van de osteopaat, ver van kinderartsen met andere opvattingen.

 

Addendum

Een kinderarts belt 19 augustus op over deze column. Hij betoogt dat kraken van babynekjes, inderdaad de meest provocerende uitspraak, niet gebeurt door osteopaten. Dat is de craniosacrale therapie en dat is heel wat anders. Ik mag dat niet met elkaar verwarren. Die Zembla uitzending is daarom misleidend geweest. Baby nekjes moet je inderdaad niet kraken. Maar osteopathie zelf lijkt waardevol te zijn en daarom is het ingebouwd in het aanbod van de Kinderkliniek

Mijn commentaar

Natuurlijk is incidentele sterfte altijd een exces. Je moet een stroming misschien niet te kakken zetten met een collega die doorgeschoten is. Wat blijft is gerommel aan een babylijfje, behandelen van ongemakken als ware het erge ziektes en tamelijk bizarre theorieën onder het mom van geneeskunde. In dit geval heiligt het doel (geneeskunde zuiveren van kwakzalverij) de middelen (demagogie), vind ik.

De associatie tussen osteopathie en craniosacrale therapie heb ik niet zelf verzonnen. Dat heeft Google gedaan. Ik kan niet tot andere conclusies komen als ik al die websites bekijk: osteopathie is niet te vertrouwen, omdat craniosacraal (zachtjes) manipuleren van baby’s en baby nekjes erbij hoort; en omdat ik de overmoedige pretenties griezelig vind.

Ik trof zelfs een sponsorrelatie aan tussen een Almeerse osteopaat en het Flevoziekenhuis

 

Craniosacrale therapie is onderdeel van osteopathie

http://www.osteopathie-lemmer.nl/cranio.php

Craniosacrale is ontstaan uit osteopathie

http://www.reflextherapie.nl/ncsv.htm

In ieder geval is osteopathie niet onchristelijk; dat scheelt:

http://www.stichting-promise.nl/artikelen/lichaamswerk--occultisme-en-genezing/osteopathie-en-craniosacraal-therapie.htm

Osteopathie maakt gebruik van craniosacrale (zachte) manipulatie volgens deze Almeerse osteopaat, met een foto van een hand om een babyhoofdje. Deze osteopaat sponsort ‘Beter Boek’ van het Flevoziekenhuis

http://www.osteopathie-almere.nl/pages/kinderen.php

Een osteopathiepraktijk in Almere die de hele website besteedt aan craniosacraal therapie

http://www.dekoningshoek.nl/subpage.cfm?sectionID=10&pageID=28

Craniosacrale therapie is een vanzelfsprekend onderdeel van osteopathie op deze Almeerse websites

http://www.smcamsterdam.nl/osteopathie.html

http://www.hetgildenhuis.nl/osteopathie_c_rietbergen-info.htm

 

Ik ben blij dat de redactie van de Almare, die traditiegetrouw de column publiceert, aanbied een reactie van de Kinderkliniek te plaatsen. Dat is goed voor het evenwicht van meningen.