Diagnostiek wordt wel gedaan om ongerustheid te behandelen. Dit is nu in de aanbieding. De Total Body Scan, €1390,- excl € 200 jubileumkorting. Gegarandeerd resultaat. Wij vinden altijd wat. Nu met gratis koffie!

De advertentie klopt. Zo’n scan is zo precies dat er allicht onduidelijk longstreepjes of onschuldige niercysten gevonden worden. Vervelend is dat onzekerheid en ongerustheid juist toenemen. Kanstechnisch schiet je weinig op met dat ongericht scannen zonder klachten.

Er wordt namelijk niet gezocht naar ziektes. Er wordt gezocht naar afwijkingen op de foto en dat is wat anders. Bekijk iemands neus maar eens met een vergrootglas: altijd wel een pukkel te vinden. Maar goed, misschien wordt er wel een tumor gescand. Triest is dat het evengoed een onbehandelbare tumor kan zijn. Je weet in dat geval langer dat je kanker hebt, maar je leeft niet langer, en zeker niet leuker.

 

De beroerdste uitslag is helemaal geen afwijkingen vinden. Immers, je kunt dan een tumor hebben die te klein is om te zien op de scan, eentje die de volgende maand pas duidelijk wordt. Bij een gunstige scanuitslag moet men zich dus maandelijks laten scannen totdat er een akelige ziekte gevonden is. Dan heb je zekerheid. Vraag wel korting.