Beste B.

 

Even onderons. Je hebt een belangrijke taak gekregen in het leven van je ouders. Zij denken dat het andersom is. Laat ze die illusie maar even, want het volgende is ze niet uit te leggen.

Kijk, tot nu toe waren ze of vreselijk hard aan het werk als een kip zonder kop, of ze genoten zogenaamd van het leven met hun vakanties, de nieuwe koffiezetmachine en hun CD-speler in die auto van ze. Het was allemaal even doelloos, maar gaf hen wel een gevoel van vrijheid. Vrijheid is gewoon een fase in het leven. Het is het hedonisme van de oudere adolescent. Daar moeten ze doorheen, dat stopt een keer en dan wordt je echt volwassen. In de volwassenheid gaat het om verantwoording nemen voor een ander, vooruitzien, sparen, geduld, rechten & plichten afwegen, samen genieten, zorgzaamheid, nu ja, al die aspecten van het leven die jij en ik wel kennen, maar je ouders nog niet.

 

Jongen, jij duwt die ouders van je gewoon uit de fase van de hedonistische vrijheid in de veel leukere fase van de volwassenheid. Dat is even een klus, maar het moet echt. Anders komt er niets van ze terecht en moet je veel te jong uit werken.

Hierbij wat tips om dat proces een beetje rap te laten verlopen en er zelf ook nog wat aan te hebben. Het is ouderwets project management, maar dat weten zij nog niet.

  • Vraaggestuurd werken: Laat ze meestal slapen, maar brul ze geheel onvoorspelbaar af en toe wakker. Je moet ze binden zonder ze uit te putten. Vraaggestuurd werken moet je ze leren. En jij bent de vraag – en de regisseur.
  • Effectieve marketing: Maak ze onzeker over je humeur. Ook al ben je gelijk­matig van karakter, speel af en toe boosheid, redeloos verdriet of kraaiend plezier. Je komt er van zelf achter waarmee je altijd hun aandacht kunt trekken als je zin hebt in een knuffel, aardbeienijs of een warme deken. Jij bent de markt en de consument
  • Strategisch onderhandelen: wees ambigue in je wensen, laat ze bungelen en sla toe aan het eind. Krijs om appeltaart maar spuug het direct uit. Reken maar dat je er voortaan slagroom op krijgt en dat is wat je wilt. Geniet van een warm bad en schrik je ogen uit je hoofd alsof ze het water te heet hebben gemaakt. Maak ze angstig. Uiteindelijk gaan ze altijd mee in bad en dat is wat je wilt.
  • Commitment management: Schrijf alle grapjes op. Belooft je moeder kirrend dat je zo’n goede chauffeur bent in je speelgoedauto, dat je later haar auto mag lenen, noteer dat dan. Als je 18 jaar bent hangt ze voor de kosten van je rijbewijs. Dan heb je nooit gezeur dat je de brandstoftank steeds leeg rijdt.

Zo, jongen, voorlopig kun je vooruit. We mailen wel. Veel plezier met die twee.

 

Groeten,

 

Nico