Beste T,

We zijn blij dat je er bent. Het is buitengewoon leuk hier. Geniet er maar van. Het is voor jou misschien iets kouder dan voor 3 december, maar dat went.

Wel moet je even voorgelicht worden over moeders. De meeste omgangsvormen met mensen zul je zelf wel ontdekken. Maar moeders, dat is een apart slag mensen. Daarom krijg je wat aanwijzingen voor de omgang met moeders.

Moeders hebben altijd gelijk, dat is duidelijk. Ik heb het over alle moeders, die van jou en die van je vriendjes en vriendinnetjes. De kunst is te zorgen dat ze niet altijd gelijk krijgen, want dan heb je geen leven. Daarvoor zijn een aantal methoden beschikbaar.

 

Negeren van wat ze zeggen is een doeltreffende manier. Maar dat moet je wel vrolijk doen, want anders drijf je ze tot in de uitzinnigheid. Dat laatste is een ernstige en schrikbarende toestand van moeders die je moet vermijden. Lach dus altijd vriendelijk, wapper wat met je handjes op de manier die ze klaarblijkelijk leuk vinden, beetje kwijlen, beetje dom doen, en ondertussen gewoon doorgaan met waar je mee bezig bent. Natuurlijk wordt het een bende als je met je eten gaat smeren, op het behang, op je kleren en in haar haar. Natuurlijk heeft ze gelijk dat je daar mee moet stoppen. Maar niet doen, gewoon vrolijk negeren. Het gaat immers om jouw plezier, niet om het hare.

                             

Maat houden is ook een effectieve manier als jij iets heel goed vindt om te doen en zij niet. Overdrijf het niet als je je eigen gang gaat. Houd maat. Gewoon doen dus, een beetje jengelen bijvoorbeeld, of brullen om niks, of zomaar verdrietig kijken maar niet zeggen waarom. Zeker, ze heeft gelijk dat een mens moet communiceren. Is erg hip tegenwoordig, dat communiceren. Maar het is ook erg vermoeiend, de hele dag communiceren. Gewoon niet doen, al dat praten met elkaar, duidelijk zijn over en weer, transparant gedrag vertonen. Het is allemaal kouwe drukte, want je kunt zelf heel goed uitmaken of je haar nodig hebt bij jengelen, brullen en verdrietig kijken of nu even niet. Maar nogmaals, doe het met mate. Houd dit niet een hele dag vol. Een half uurtje als baby is de grens, als 13-jarige kun je het wel schoppen tot 3 uur lang niet communiceren. Overdrijf het niet en dan kun je ongestoord doen waar je zin in hebt.

 

Als je wat groter bent, dan praten we verder over de meer ingewikkelde methoden, over sikkeneurig zijn, het nut van huilen, treuzelen, bokken, orenvanhethoofdkletsen, enzovoorts.

 

Tot ziens en veel plezier met je moeder

 

Met vriendelijke groeten,
Nico